.

utorak, 12. listopada 2010.

Krempita

Sastojci za 10 osoba
1 l mlijeka
1 l vode
10 jaja
2 pudinga od vanilije ili slatkog vrhnja
200 g gusnela (škrobnog brašna)
5 vanilin šečera
375 g šećera
1 kora lisnatog tijesta
ili keksi
250 ml vrhnja za šlag
1 šlagfix
čokoladna glazura
200 g čokolade
3 žlice ulja
6 žlica mlijeka


Priprema

#1 Odvoji žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke utuci u snijeg i kad su gotovo čvrsti polako dodavaj malo po malo šečera ( 200 g). Tuci dok snijeg nebude sjajan.

#2 Žutanjcima dodaj 175 g šečera i vanil šečer te tuci dok ne postanu pjenasti.

#3 Odvoji 200 ml mlijeka i razmuti puding i gustin da nema grudica te dodaj žumanjcima i dobro izmješaj. Ostalo mlijeko i vodu stavi da zakipi.

#4 Ukuhaj puging i žumanjke u mlijeku i kuhaj oko 5 minuta.

#5 Makni sa vatre i pažljivo kuhačom umješaj snijeg. Ne mješajte dugo da ostanu mjehurići zraka u snijegu.

#6 Izlite na pečenu koru lisnatog tijesta koju ste položili u dublji kalup ili na namočene kekse. Ostavite 45 minuta da se pohladi na sobnoj temperaturi.

#7 Prebacite u hladnjak da se dokraja ohladi.

#8 Utucite čvrst šlag sa šlagfix-om i premažite preko kreme. Stavite u hladnjak da se dobro stisne.

#9 Otopite čokoladu sa mlijekom i uljem na pari ili mikrovalnoj i ostavite da se malo ohladi. Polako žlicom stavljajte glazuru na šlag. Pomičite tepsiju gore dolje sa jedne na drugu stranu da se glazura svuda rasporedi.

1. Ostavite preko noći u hladnjaku.

Posluživanje

Ako želite običnu krempitu nakon šlaga stavite izrezanu pečenu koru. Umjestu glazure možete posipati ribanom čokoladom ili kakaom. Kremu možete poslužiti i u čaši sa voćem… umjesto lisnatog možete koristiti i kekse koje malo umočite u mlijeko… bezbroj je kombinacija
Ako netko nezna…
Lisnato odledite i razvaljajte malo više nego što je tepsija velika.. okrenite ju naopačke i malo nauljite i stavite lisnato na tepsiju i ispikajte vilicom… pecite na višoj temperaturi 190-200 stupnjeva dok ne dobije lijepu boji i ne razlista se..
moja tepsija 38×45

Nema komentara:

Objavi komentar